مقالات و مطالب

شرح مختصری بر گوران / طیب طاهری

 

🔴سوالات تفکر انتقادی از طیب طاهری محقق و تاریخ پژوه یارسانی:

🔺همانگونه که استحضار دارید در خصوص مفهوم « گوران » ابهاماتی وجود دارد، در منابع این مفهوم گاه با معنای قبیله ای، گاه زبانی حتی مذهبی به کار رفته است، نظر جنابعالی در این باره چیست؟ گوران مفهومی قبیله ای است یا آیینی یا قومی؟

🔺برخی در ریشه شناسی نام و مفهوم گوران آنرا برگرفته از واژه « گور/ گبر » به معنای غیر مسلمان میدانند، آیا میتوان ارتباطی بین گوران و گور قایل شد؟

🔺نظر شما در باره ارتباط گوران و آیین یارسان چیست؟

🔺در منابع متاخرتر واژه گوران و گورانی درباره برخی از « ماچو زبانان » سنی مذهب هم به کار رفته است، از جمله در اشعار ملا خدر رواری و… اگر گوران ریشه در آیین یارسان یا آیین های قبل از اسلام دارد، این امر را چگونه میتوان تفسیر کرد،؟ ایا میتوان قایل به تحول مفهوم گوران از مفهومیی ایینی به زبانی شد؟

🔺نام گوران در منابع تاریخی دوره های مختلف با چه شکل و معنا و مصداقی به کار رفته است؟

🔺همانگونه که استحضار دارید مستشرقین غربی از جمله مینورسکی و در دهه اخیر آسطوریان مفهوم گوران را ساده سازی کرده و بدون توجه به کاربردهای متفاوت آن در منابع آنرا به گروهی قومی «ماچوزبانان » تعمیم و تقلیل داده اند، آیا میتوان حکم داد که منظور از گوران در منابع گروههایی اند که به زبانی نزدیک به اورامی کنونی سخن میگفتند؟

🔺اقدام دیگر مستشرقین غربی کورد زدایی از مفهوم گوران بوده است، گویا گورانها قومی از لحاظ هویتی جدای از کورد بوده اند که در سده های اخیر در نتیجه مهاجرت کوردها از شمال استحاله شده اند، آیا با تکیه بر منابع تاریخی اصیل میتوان چنین نظریه ای را اثبات نمود؟

🔺شما عنوان کردید که لک، کلهر، فیلی و ایلامی و دیملی در ابتدا گوران بوده اند؛ اگر دلایلی برای این مهم هست بفرمایید و اگر به شکل اخص به یکی از این موارد بپردازید بهتر خواهد بود. مثلاً چرا باید لک را همان گوران قدیم معرفی کرده اید؟

🔺مصاحبهٔ کامل در لینک و فایل زیر آمده است:

مصاحبه تفکر انتقادی با طیب طاهری

 

https://t.me/YaresanCulturalInstitute

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + پانزده =